Studieliv,  Tricks i ærmet

8 grunde til, at du som studerende bør vælge e-bøger

Det er sjældent, at jeg laver disse typer indlæg (selvom jeg selv er stor fan af den genre!), da jeg sjældent føler, at jeg har nok styr på et emne til ligefrem at kunne give tips i listeform. Men, det er noget, jeg skal komme ud over, tror jeg, for guderne skal vide, at jeg sjældent bliver mundlam, når jeg bliver spurgt om min mening eller metoder ift. diverse ting. Faktisk deler jeg hjertens gerne ud af alle de erfaringer, jeg har gjort mig indtil videre — både, hvad der har virket og hvad jeg modsat ikke har haft den store succes med. Lige nu befinder jeg mig i en “studie-bobble”, hvor jeg virkelig gør mit bedste for at gøre den del af mit liv så nem og overskuelig som muligt. Jeg har allerede nu erfaret en masse tips og tricks, der gør mit liv som studerende nemmere, og jeg tænker, at det måske også er noget, andre kan bruge til noget?

I dette indlæg ønsker jeg at slå et slag for e-bogsversionen af undervisningsbøger: fænomenet, der har reddet min ryg og samtidig givet mig muligheden for at holde alt undervisningsmateriale sammen på computeren. Jeg er faktisk så begejstret, at det er lykkedes mig at finde på 8 grunde til, at jeg mener, at det er muligt at droppe den fysiske undervisningsbog fuldstændigt, og dem kan du læse nedenfor.

8 grunde til, at studerende bør vælge e-bøger

1. De er billigere

E-bøger er af gode grunde langt billigere end fysiske bøger, og hvem har ikke lyst til at spare, hvor spares kan? Specielt, når man sommetider er sat til at skulle købe for flere tusinde kroner per semester. Tro det eller ej, men ved at købe e-bøger kan materialeudgifterne sommetider halveres, og det er altså en god handel.

2. De fylder ingenting

Jeg har så mange bøger, jeg har skullet købe, som jeg nu har svært ved at komme af med, og sådan nogle store moppedrenge (eller piger, om du vil) fylder altså en del i bogreolen. Det er en større udfordring at få plads til dem allesammen, og jeg har allerede måtte lægge en del ind på hylden i pulterkammeret.

3. De vejer ingenting

Har du nogensinde spurgt dig selv: “Hvornår blev jeg egentlig et menneskeligt pakæsel?” Svaret er enkelt: du blev et pakæsel den dag, du blev bedt om, at købe en dødkedelig antologi, hvor alle bøger skulle medbringes HVER GANG. Jeg er selv for fysisk skrøbelig til at kunne slæbe for meget, og da jeg prøvede en skoletaske på hjul fik jeg ondt i håndledet, så det hjælper meget, at jeg blot skal slæbe min computer med (og selvfølgelig de få bøger, der endnu ikke fås i digital udgave).

4. Du har dem ALTID med dig

“Gud, skulle vi bruge den bog i dag? Den ligger hjemme på spisebordet.” Næ, du — hvis du køber en e-bog og bruger iBooks har du adgang til bogen på alle de devices, hvor du har iBooks installeret: eks. din iPhone, iPad, og – selvfølgelig – din MacBook.

5. Du kan søge i bogens indhold

Ræk hånden i vejret, hvis du har haft en underviser, der ynder at læse tilfældige passager op fra en bog uden at referere til sidenummeret! *rækker hånden i vejret* Måske er det bare mig, men jeg synes ikke, at det er så sjovt igen konstant at skulle spørge om, hvor “vi” nu er henne i teksten. Derfor er jeg flittig bruger af iBooks søgefunktion, der gør, at jeg ved blot at skrive et par af de ord, underviseren læser op, med ét klik kan finde den præcise passage.

6. Bogmærker (aldrig mere æselører og post-its!)

Nu har jeg aldrig været meget for æselører, men jeg har ofte brugt post-its som bogmærker, hvilket aldrig er den tid værd, det tager at sætte dem i. De falder lynhurtigt ud af bogen og ender i bunden af tasken – snavsede og krøllede. I iBooks har man mulighed for at bogmærke visse sider, som nemt og overskueligt kan findes, når du mangler dem. Easy peasy.

7. Mulighed for highlighting, understregning, og tilføjelse af noter

Jeg er flittig bruger af både highlightere, og har det desværre også med at skam-understrege mine bøger med kulepenne. Desværre er jeg også ekstremt dårlig til at vurdere, hvad der er vigtigt at fremhæve/huske, og derfor ender jeg ofte med bøger fulde af mere eller mindre tilfældige neonfarvede passager, som jeg ultimativt ikke kan bruge til noget. Med iBooks har jeg mulighed for at highlighte OG understrege samt tilføje noter, og dette er UDEN at bogen tager skade eller blive ulæselig Alt kan fjernes igen, og er nok det tætteste jeg er kommet på at kunne lave en control-z i mit virkelige liv.

8. Øjeblikkelig “levering”

“Hej alle. Den bog, vi skal bruge, kan ikke fås i hverken Academic Books eller i andre danske boghandlere. Bestil den venligst fra Amazon.com eller Amazon.co.uk.” Og så kan man ellers sidde og vente og vente på at bogen krydser flere hav for at nå éns dørtrin — og hvis man er heldig beskattes den på vejen, hvilket betyder yderligere forsinkelse. No, ma’m – ain’t nobody got time for that. Hvis du går e-bogsvejen får du bogen med det samme, og behøver ikke at bekymre dig om, hvorvidt den vil nå frem i tide.

***

Med andre ord: jeg er fan, kæmpe fan. Jeg ville aldrig skifte helt til e-bøger, da jeg elsker at ligge med en rigtig bog i sengen om aftenen, men jeg synes virkelig, at e-bøger kan noget i en studiesammenhæng. Det har ihvertfald gjort mit liv lettere. Og nu tilspørger jeg så her: Hvordan har I det med idéen om at have jeres alt jeres undervisningsmateriale på computeren?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: